STOP PAPALÁŠIZMU NA SLOVENSKU

Do parlamentu ide v týchto dňoch vládny návrh novely zákona o platových pomeroch ústavných činiteľov, ktorý chce bývalým prezidentom zvoleným do parlamentu pozastaviť výhody ako je dvojnásobný poslanecký plat či auto s vodičom.

Socialisti.sk toto legislatívne opatrenie podporujú, lebo súčasný stav by znamenal neúmerné plytvanie verejnými zdrojmi a Andrej Kiska svojím rozhodnutím vstúpiť do straníckej politiky z pozície prezidenta podľa nášho názoru dehonestoval úrad hlavy štátu. Aby však nebol „Lex Kiska“ len účelovou novelou vedenou pomstou voči politickému rivalovi, je potrebné dotiahnuť zámer do konca a riešiť otázku platov poslancov komplexne a systémovo.

Socialisti.sk budú navrhovať, aby si poslanci parlamentu neurčovali plat sami. Chceme sa inšpirovať švédskym modelom, v ktorom mzdu zákonodarcov určuje nezávislý výbor zložený z bývalých sudcov, vedcov a úradníkov.

Podľa nášho názoru je nemysliteľné a neudržateľné, aby si poslanci svojvoľne zvyšovali plat kedykoľvek a akokoľvek sa im zachce, ako to robia doposiaľ. Vo Švédsku majú prijatý princíp, že mzda verejných činiteľov nesmie byť taká vysoká, aby sa stala ekonomicky atraktívnou.

U nás politici naopak nahovorili verejnosti, že musia mať vysoké platy, aby neboli korumpovateľní alebo že do politiky by mali vstupovať len bohatí ľudia, ktorí už vraj nebudú mať dôvod kradnúť. Prax ukázala, že je to naivná lož. Od Pavla Ruska až po Roberta Kaliňáka, od Andreja Babiša až po Petra Porošenka poznáme nespočetné množstvo príkladov, keď bohatí ľudia chceli ešte viac a zneužívali na to svoje postavenie.

Nie, do politiky nemajú ísť ani bohatí, ani chudobní ľudia, ale charakterní, čestní a spravodliví, ľudia, ktorí berú politiku ako službu verejnosti a poslanie budovať štát, ľudia, ktorí majú víziu a program, ako urobiť z našej vlasti lepšie miesto pre život.

Vo Švédsku nemajú poslanci žiadny nárok na zvyšovanie platu. Nezávislý výbor posudzuje kvalitu ich práce, hospodársku situáciu štátu a stav miezd vo verejnom sektore a na základe toho rozhodne, či zvýši platy o 1 percento, o 2 percentá alebo vôbec nie.

Nárast platov o štvrtinu, ako si to odhlasovali naposledy poslanci NR SR, je priam nemysliteľný. Poslanec švédskeho parlamentu má dnes plat dvakrát menší ako je plat učiteľky na základnej škole.

Predstavte si, že by to tak bolo u nás – dostali by sa na hranicu životného minima. Aj preto je vhodné naviazať ich platy na výsledky hospodárenia vo verejnom sektore.

Za povšimnutie stojí aj fakt, že kým v bohatých krajinách ako je Švédsko, Veľká Británia, Holandsko či Dánsko majú poslanci len dvojnásobok priemernej mzdy, u nás je to štvornásobok a vzhľadom na tento pomer sme krajinou s tretími najvyššími platmi verejných činiteľov v Európskej únii.

Z rovnakých dôvodov chceme zrušiť aj nárok poslanca na plateného asistenta a nárok poslanca na niekoľkomesačné odstupné po zániku jeho mandátu. Nevidíme na tieto nadštandardné výhody nijaký opodstatnený dôvod. Úlohou poslanca je zastupovať občanov, a tým pádom aj poznať realitu, v ktorej žijú.

Zastupovanie občanov by malo byť pre každého z nás samo osebe cťou a privilégiom, pretože nám dáva možnosť ovplyvňovať smerovanie štátu. Je nemorálne, aby poslanec zarábal niekoľkonásobne viac ako učiteľ, lekár alebo vedec. Socialisti.sk chcú skoncovať s papalášizmom na Slovensku.

sk_SKSK